I 2026 træder nye EU-krav om løngennemsigtighed i kraft – og det bliver et opgør med lønhemmeligheder, uigennemsigtige strukturer og kønsbestemt lønforskelle. For mange danske virksomheder betyder det, at de skal til at tænke løn på en ny måde. Men jo tidligere du forbereder dig, jo bedre står du, når reglerne bliver obligatoriske.

Her får du en række konkrete trin, du kan tage allerede i dag, så din virksomhed er godt klædt på til fremtiden.

🔍 Hvad indebærer løngennemsigtighed?

Formålet med den nye lovgivning er at sikre lige løn for lige arbejde, og at lønforskelle kan forklares og forsvares sagligt – ikke med køn, alder eller tilfældigheder. Reglerne gælder især for virksomheder med 100+ ansatte, men også mindre virksomheder bør forberede sig.

Nogle af kravene bliver:

  • Retten til indsigt i lønniveauer for en stilling
  • Forbud mod at spørge om tidligere løn ved ansættelser
  • Krav om lønstatistik opdelt pĂĄ køn
  • Oplysning om kriterier for løndannelse og avancement
  • Rapporteringspligt for større virksomheder

✅ Hvad kan du gøre allerede nu?

1. Få styr på jeres løndata

Start med at få overblik over alle ansattes løn, inkl. tillæg, goder og bonusordninger. Strukturer dataen, så den kan sorteres på fx stilling, anciennitet og køn. Hvis I ikke allerede har et lønsystem med gode eksportmuligheder, er det nu, I bør overveje at opgradere.

2. Lav en intern lønanalyse

Se på, om der er uforklarlige lønforskelle mellem medarbejdere i samme funktion. Hvis der er ubevidste skævheder, er det bedre at opdage det nu end i 2026, når I måske bliver bedt om at fremlægge det offentligt.

3. Definér lønkriterierne

Mange virksomheder har ikke formelle kriterier for, hvordan løn fastsættes – det skal ændre sig. Beskriv, hvad der tæller med i løndannelsen: erfaring, ansvar, resultater, uddannelse mv. Det skal være transparent og objektivt.

4. Opdater jeres ansættelsesproces

Sørg for, at I ikke spørger om tidligere løn, og vær parat til at kunne oplyse om lønrammen for en stilling allerede i jobopslaget. Det kræver måske en kulturændring – men det vil også styrke jeres employer brand.

5. Kommunikér med medarbejderne

Vær åben om de ændringer, der kommer. Hvis I allerede arbejder proaktivt med ligeløn, så kommunikér det klart. Det viser ansvar og kan øge medarbejdernes tillid og engagement.

đź’ˇ Bonus: Brug det som en konkurrencefordel

Løngennemsigtighed handler ikke kun om regler – det er også en mulighed for at styrke virksomhedens omdømme, fastholde talenter og tiltrække de bedste kandidater. Virksomheder, der er åbne og fair omkring løn, vinder på troværdighed og tillid.

Har du brug for hjælp?

Hos CallBach hjælper vi virksomheder med at få styr på både løn og HR-processer. Vi kan bistå med løndata, struktur, politikker og alt det praktiske – så du kan fokusere på din forretning.

👉 Kontakt os, hvis du vil være på forkant med løngennemsigtighedsreglerne.